Meeveren met pubers

Meeveren met pubers in Lockdown

Het afgelopen jaar, maar vandaag de dag nog steeds, is de situatie waar we ons in bevinden een grote uitdaging voor alle gezinnen in welke samenstelling dan ook! Thuiswerken, online lesgeven aan de kinderen en de beperking van het sociale leven. En dan met name dat van de kinderen.

Pubers die zichzelf los horen te maken van hun ouders, een eigen sociaal leven te ontwikkelen en aan het begin staan om hun “eigen” koers te varen. Wat je dan natuurlijk niet wilt is non-stop bij je ouders zitten, niet of zeer beperkt kunnen sporten, niet kunnen rondhangen met vrienden en vriendinnen, niet naar de stad gaan om te shoppen en alles wat je nog meer vooral niet met je ouders wilt doen. Geen eerste vakantie of weekendje weg met je vrienden en geen vooruitzichten wanneer het weer terugkomt of wel weer kan en mag. Op deze leeftijd missen jongeren de dingen die ze niet meer over kunnen doen, zoals je 16e of 18e verjaardag vieren! Mijlpalen voor jongeren, die een feest horen te zijn. En dan heb ik het nog niet over het eindexamen en de bijbehorende feesten en/of het scooter of autorijexamen.

De huidige tijd vraagt veel van onze jeugd. Online les volgen, op je kamer zitten achter je laptop en proberen je te blijven concentreren. Voor een puber bijna een onmogelijke opgave! Toets weken die onzeker zijn, vervangende opdrachten die je helemaal niet liggen. Groepsopdrachten zonder fysiek samenzijn. Alleen dit allemaal al, is lastig en moeilijk.

Kinderen uit een samengesteld gezin moeten in deze periode meer meeveren dan ooit.

Stel je woont als jongere in deze tijd in twee gezinnen, welke uitdagingen kom je dan tegen? Wat als er in het gezin waar je komend weekend heen zou gaan iemand is met klachten en getest moet worden? Wat als het positief blijkt te zijn? Dan moet je dus met zijn allen in quarantaine en kun je niet van huis wisselen. Er zijn nog veel meer scenario’s te bedenken, maar hoe je het ook went of keert dit vraagt een enorme dosis aanpassingsvermogen van de kinderen en ook van de ouders onderling. Een uitdaging waarin met elkaar in gesprek moeten blijven en overleggen heel belangrijk is.

Bij ons thuis

Eind februari kwamen de kinderen terug van vakantie met hun vader, toen Corona ook in Nederland een feit was. Gedurende de hele maand (maart), zijn de kinderen in overleg met hun vader bij mij en Niek gebleven. We wilden de kans op verspreiding en besmetting zo klein mogelijk houden. Dit betekende dat de kinderen hun vader meer dan 4 weken niet konden zien. Gelukkig is er whatsapp en kunnen ze zelf bellen etc.. Na die 4 weken beseften we dat dit langer ging duren en hebben we de draad weer opgepakt. De kinderen wilden ook weer erg graag bij hun vader zijn en andersom natuurlijk ook!

Passen en meten

De afgelopen tijd hebben we meerdere keren geschoven met dagen en soms hebben we de weekenden wat uitgesteld in afwachting van een test of klachten. Gelukkig begrijpen de kinderen dat het voor iedereen passen en meten is. Ik en hun vader wonen daarnaast dicht bij elkaar en hebben onderling goed contact. Een situatie die maakt dat we heel flexibel kunnen zijn. Ik weet dat dit ook heel anders kan zijn.

Denk maar eens aan ouders of kinderen, die in het buitenland wonen waardoor ze elkaar niet zomaar even kunnen zien. Persoonlijk lijkt me dit voor alle partijen enorm zwaar. Voor kinderen uit een samengesteld gezin betekent het nog meer aanpassen en meebewegen met de huidige tijd.

Laten we dan ook met zijn proberen om nog wat extra mee te veren, om het voor onze kinderen zo aangenaam mogelijk te houden in deze gekke tijden!

Geplaatst in