Tradities

Tradities om nooit meer te vergeten!

Toen Niek op een dag voor meer dan een paar nachtjes bij ons kwam wonen bracht hij zijn eigen gewoonten en gebruiken mee. Heel erg leuk, maar wat ik toen nog niet wist was dat het voor ons heel belangrijk zou worden om samen nieuwe tradities te creëren. Tradities die de kinderen zich later nog levendig kunnen herinneren.”

Belangrijk

“Het samenvoegen van onze eigen tradities is niet zonder slag of stoot gegaan, we hadden immers eigen tradities en hielden daar soms ook graag aan vast” We hebben afgesproken dat alle gebruiken en tradities er mochten zijn en het vanzelf een plek zou krijgen. We wilden tenslotte heel graag met elkaar verder. Veel tradities bij mij dateerden uit de tijd dat de kinderen geboren werden en de jaren erna. Voordat zij er waren was ik daar niet zo mee bezig, maar met de kinderen in mijn leven werden deze belangrijk en vooral ook leuk! Denk alleen al maar aan alle feestdagen.”

Beetje gek

“De tradities in ons gezin zijn heel geleidelijk aan ontstaan. Nu 7 jaar later zijn ze niet meer uit ons leven weg te denken. Sommige zijn een beetje gek, allesbehalve standaard en daarom zijn ze ook van ons!”

Van Abba tot Hazes

“Alle vier zijn we helemaal weg van foute muziek (ook dat is ontstaan). Ieder jaar voordat we aan onze reis naar Italië beginnen bestellen we de nieuwe cd-box van de foute 500. Deze draaien we non-stop, zowel op de heen als op de terugweg. Het resultaat? De kinderen kennen alle liedjes van Abba tot André Hazes uit hun hoofd. Ik kan daar enorm van genieten. Onderweg zingen we, draaien we verzoekplaatjes terwijl de kilometers aan ons voorbij vliegen. Het klopt echt wat ze zeggen; muziek verbindt. Als iedereen meezingt en ik naast me en op de achterbank kijk voel ik me de rijkste vrouw ter wereld. Ik verheug me nu al op onze vakantie. Dit jaar hebben we namelijk de foute 1500 besteld en rijden we voor de vijfde keer luid meezingend naar Italië. Als dat geen feest wordt!”

Gourmetten als ontbijt

“Een andere gekke traditie die we hebben is dat we gourmetten op Kerstochtend. Met de feestdagen is het zo’n een gepuzzel om overal te zijn waar we willen en moeten zijn, dat dit ons moment is waarop we even met zijn vieren kerst kunnen vieren. Gezellig samenzijn en lekker eten! Dus ja je leest het goed. We gourmetten als ontbijt. Iedereen jaar moeten we er weer heel erg om lachen. ‘Kijk ons eens zitten op Kerstochtend aan de ontbijttafel met het gourmetstel erbij,’ zeggen we dan. Eén ding weet ik in ieder geval zeker….Dit is een traditie waarvan ik zeker weet dat de kinderen later zeggen: Weet je nog toen met kerstmis!”

Tip!

“Als ik je een tip mag geven? Laat het ontstaan en ga niet geforceerd dingen bedenken, geef juist de spontaniteit de ruimte en dat wat past bij jullie als samengesteld gezin.”

Lees hier het originele artikel.

 

Geplaatst in