Holidays are coming … met een samengesteld gezin

Holidays are coming … met een samengesteld gezin

De feestdagen staan weer voor de deur. Een leuke, gezellige maar ook drukke maand. Vooral bij een samengesteld gezin kan dit voor stress en onrust zorgen.

In een ‘normale’ situatie moet je vaak al erg je best doen om overal aan mee te kunnen doen en er ook nog een beetje van te kunnen genieten. Hoe ouder de kinderen worden, des te meer plaatsen zijn er waar een feestdag gevierd kan worden: school, bij de sport en later ook vrienden en vriendinnen.

Feestdagen vieren in een nieuw gezin

Als je als ouders uit elkaar gaat, maak je een ouderschapsplan. Hierin staat onder andere ook in beschreven hoe jullie de feestdagen willen verdelen. Helder en overzichtelijk toch? Totdat er een nieuwe partner in het spel komt. Deze heeft misschien ook kinderen (en dus afspraken) en er komt in ieder geval een nieuwe familie bij. Het is bijna onmogelijk om dit allemaal in goede banen te leiden. Juist deze soms onmogelijke situaties zorgen voor stress en onrust en dat is niet wat je voor ogen had met je nieuwe liefde.

Coaching nieuw gezin

Heldere afspraken maken ook in de nieuwe situatie: wanneer zijn de kids waar en hoe gaan we daar mee om. Heel prettig als iemand jullie daarin begeleidt, bijvoorbeeld door coaching Het is voor iedereen echt veel leuker om rust te ervaren en te kunnen genieten in plaats van onvrede te hebben met de huidige situatie. Dit kan betekenen dat je niet als compleet gezin ergens aan deelneemt. Probeer dit te accepteren, er is volgend jaar weer een jaar of een ander alternatief verleng de feestdagen naar een ander moment. Coaching samengestelde gezinnen kan helpen om jullie duidelijke afspraken te laten maken.
De feestdagen verdelen is voor ieder gezin anders: wij overleggen het altijd per jaar en zorgen ervoor dat de kinderen bij elke ouder ongeveer een dag zijn, inclusief een ontbijt en diner. Hoe de dagen dan verdeeld zijn, komen we altijd weer uit. Dit houdt ook in dat de kinderen met de feestdagen niet overal bij zijn. Gelukkig zijn we allemaal flexibel en tellen de dagen voor of na de Kerst ook voor ons.

In ons gezin is de nieuwe traditie ontstaan dat we op kerstochtend met ons gezin en soms met een opa gourmetten. Klinkt een beetje raar natuurlijk, maar wij hebben daar zoveel plezier in en dat maakt onze Kerst al meer dan perfect.

Hoe maken jullie de (verdeling van) feestdagen tot een succes?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in