Pril samengesteld geluk

Oke, jullie gaan de stap zetten. Van 2 gezinnen worden jullie 1 gezin, een samengesteld gezin. Geen heen en weer gesleep meer met tassen, nooit meer iets vergeten en geen logeerpartijtjes meer. Een nieuwe periode en het begin van een band tussen jou en de kinderen. In het begin is het aftasten: waar houden ze van, wat maakt ze blij, hoe benader je de kinderen (ieder kind is anders), wat vinden ze (minder) of leuk en ga zo maar door.

Deze aftastfase loopt door, want als je met zijn allen onder een dak gaat wonen en je een gezin vormt komen er ineens nieuwe dilemma’s. Verschillende opvoedstijlen, verschillende gezinsculturen bij elkaar, andere normen en waarden die ineens opvallen. ‘Eigen” kinderen en stiefkinderen, die ook weer aan elkaar moeten wennen en een weg moeten vinden in deze nieuwe situatie. Zij hebben er niet voor gekozen en dit kan voor weerstand zorgen.

Pril samengesteld geluk

Om een succes van jullie samengesteld gezin te maken zijn er diverse tips & tricks die het voor jullie makkelijker kunnen maken. Heldere afspraken maken staat met stip op nummer 1 en een goede communicatie is essentieel. Langzaam wennen aan elkaar, tenzij er iets gebeurt waar je totaal geen grip op hebt. Zoals nu met het coronavirus gebeurt.

Hele dagen thuis met zijn allen, thuiswerken, thuisonderwijs met de kinderen, onvoldoende werk- of studeer plaatsen. De kinderen die niet naar hun andere thuis kunnen als er (een vermoeden van) corona is of een positieve test is. Deze situatie zorgt voor een enorme druk op jullie prille samengestelde geluk.

Aan de keukentafel

Zo kan het voorkomen dat je de kinderen van je nieuwe partner, als deze bijvoorbeeld meetings heeft en jij net niet, ineens aan de keukentafel hebt om thuisonderwijs te geven. Als dan al jullie kinderen in dezelfde leeftijd zitten en je ze allemaal aan tafel hebt, kan het helemaal ingewikkeld worden. Je eigen kind ken je door en door en daarvan weet je welke benadering meestal het beste werkt. De kinderen van je nieuwe liefde ken je nog niet door en door en juist daarom wil je het lesgeven heel goed doen, wat weer extra druk oplevert. Samen kletsen of spelletjes doen is iets anders heel anders als thuisonderwijs geven.

Terwijl jullie nog in de aftastfase zitten en je de kinderen van je nieuwe liefde nog veel beter wilt leren kennen, sla je nu het hele stuk over en ben je veel meer op elkaar aangewezen.

In een wereld zonder coronamaatregelen kunnen jullie in de eerste fase van jullie nieuwe gezin zo nu en dan nog een “luchtig” uitje doen met zijn allen om even lekker weg te zijn. Deze uitjes zijn nu vaak niet mogelijk en de optie is leuke alternatieven bedenken om en in huis.

Meeveren, aanpassen en positief blijven

Omdat de kinderen in 2 huizen wonen, kan het ook gebeuren dat de wisseldagen anders zijn dan anders. Er kan een besmetting zijn in het huis van de andere ouder waardoor de kinderen niet naar papa of mama kunnen. De gevolgen zijn teleurstelling, opnieuw plannen maken, geen oplaadtijd hebben samen, niemand kan hier wat aan doen. Meeveren, aanpassen en positief blijven is in deze tijd juist heel belangrijk.

“Stiefouderen” is een vaardigheid en deze kun je leren. Leren kost tijd en net als samengesteld gezin samen verdergaan en dan in deze coronasituatie belanden is een enorme uitdaging. Het kan heel verhelderend zijn om samen met een coach, die gespecialiseerd is in samengestelde gezinnen, de valkuilen te benoemen en een helder plan te maken. Een coronaproof plan wat ervoor zorgt dat jullie droom, samengesteld geluk, een succes wordt. Een kennismakingsgesprek van 30 minuten is altijd vrijblijvend en kan je hier inplannen.

Geplaatst in