2 gezinnen samenvoegen is meer dan 2 volwassenen en de kinderen
2 Gezinnen samenvoegen naar 1 samengesteld gezin kan een soort militaire operatie zijn. Niet alleen binnen het samengestelde gezin maar ook met alles wat erbij komt. Als je elkaar wat later tegenkomt, betekent dit heel vaak ook dat je beiden, naast familie, je eigen vrienden en kennissen hebt. Deze 2 samenvoegen en dan ook rekening houden met wanneer de kinderen thuis zijn en wanneer niet, kan soms een behoorlijke puzzel zijn.
2 keer zoveel vrienden en kennissen
Als ik kijk naar onze eigen situatie, dan moeten we soms keuzes maken en dat is en was niet altijd even leuk en gemakkelijk. Allebei hadden we in de loop der jaren een flinke vrienden- en kennissengroep opgebouwd. Toen we samen verder gingen, betekende dit ook: een dubbel aantal verjaardagen, dubbele feestjes, etentjes met mijn of zijn vrienden, uitjes, sommige met de kids en sommige juist zonder, en ga zo maar door.
Zijn vrienden moesten mij leren kennen en mijn vrienden moesten hem leren kennen. Dus gingen we van een feestje naar een etentje en van een etentje naar een verjaardag om elkaar en elkaars vrienden zo goed mogelijk te leren kennen. Uiteindelijk, toen we wat langer samen waren, kwamen daar ook nieuwe gezamenlijke vrienden bij.
Een samengesteld gezin worden kost tijd
Het heeft echt wel een paar jaar geduurd, voordat we sommige dingen aan ons voorbij lieten gaan. De kinderen waren nog kleiner, dus als de kinderen thuis waren, wilde ik ook thuisblijven. De weekenden dat de kinderen bij ons waren, wilde ik er volledig voor ze zijn: ik moest hen tenslotte dat andere weekend al missen. Hoe meer we 1 gezin werden, hoe meer we ook graag samen thuis wilden zijn met ons viertjes.
Dit zorgt ervoor dat je soms keuzes moet maken en dat blijft. Nog altijd, als we onze agenda weer volgepropt hebben of geen datum kunnen vinden om ergens heen te gaan met de kinderen erbij: “het lijkt wel een militaire operatie om een datum te plannen”. Dat is ook het punt dat we zeggen: “Stapje terug en we kunnen niet altijd overal bij zijn, hoe graag we dat ook willen”.
Duidelijke afspraken
Dit kan zorgen voor emotie of wrijving, wat goed in te denken is en wat ik regelmatig hoor van de gezinnen die ik coach. Door samen te praten en afspraken te maken voorkom je dit, soms met wat bijstellen en soms een beetje geven en nemen. Het heeft tijd nodig om een samengesteld gezin te worden, ook op het gebied van sociale contacten.